„Emberi” keresőszoftvert vezet be világszerte a Xerox

Szemantikai alapú, azaz jelentés és szövegkörnyezet alapján működő keresőszoftvert jelentett be a Xeroxhoz tartozó Meshin cég. Az új alkalmazás nemcsak az e-mail üzenetekben, hanem RSS hírfolyamokban és az e-mailekhez kapcsolódó közösségi hálózatokon is kutat a kért információk után.

A Xerox által létrehozott új vállalkozás, a Meshin olyan keresőszoftvert mutatott be, ami sokkal inkább emlékeztet egy személyi asszisztensre, semmint egy program beépülő moduljára. Pontosan követi az emberek gondolkodását, munkáját és másokhoz való viszonyát

A Palo Alto Kutatóközpontban (PARC) létrejött Meshin céget a Xerox azért alapította, hogy olyan műszaki megoldásokat fejlesszen ki, amelyekkel a vállalkozásokra zúduló információdömping kezelhetővé válik, és túlterhelt szakemberek a valóban fontos tartalmakra és összefüggésekre koncentrálhatnak.

Az új, ugyancsak a Meshin nevet viselő szoftvernek szemantikus feldolgozás segítségével sikerül túllépnie a kulcsszavak és méta-adatok tengerén, így inkább jelentésük és környezetük alapján gyűjti össze az adatokat. Ez az első alkalom, hogy szemantikát használó megoldást építenek egy keresőszoftverbe, ami nemcsak az e-mail üzenetekben, hanem az RSS hírfolyamokban és az e-mailekhez kapcsolódó közösségi hálózatokon is kutat az információk után.

Ennek köszönhetően például egy kereskedelmi menedzsernek lehetősége nyílik arra, hogy ügyféltalálkozója előtt gyorsan összeszedje az üzletfelével kapcsolatos legfrissebb e-maileket, dokumentumokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó Twitter üzeneteket, és blog bejegyzéseket.

„Ma már nem pusztán a túl sok információ problémájával kell megküzdenünk, hanem azzal is, hogy a több helyre szétszórt adatmorzsákat gyorsan megtaláljuk, logikailag összekapcsoljuk és értelmezzük is, hogy hatékonyan végezzük el a feladatainkat.” – fejtette ki Chris Holmes, a Meshin vezérigazgatója a Meshin keresőszoftver bemutatásakor. Hozzátette, hogy a Meshin nyilvános béta-verziója egy Microsoft Outlook beépülő modul formájában jelent meg, mert az e-mail nagyon fontos alapeleme az irodai munkavégzésnek. A kereső megoldás ugyanakkor platform-független, így nagyon sok más területen is alkalmazható.

A Meshin bemutatóvideója megtekinthető a http://www.meshin.com/video-meshin-in-context.php címen.

###

A Meshin vállalatról
A Meshin kínálja a világon az első szemantikus és beszélt nyelvi alapú feldolgozási technológiát, amivel az e-mailektől kezdve az RSS hírfolyamokon át a közösségi hálózatokig (pl. Facebook, Twitter) minden kommunikációs csatornát kezelni lehet. A Meshin — a Xerox által finanszírozott, Palo Alto Kutatóközpontban (PARC) indított vállalkozás — több évnyi szemantikus kutatás eredményeit használja a cégekkel, emberekkel és Microsoft Outlook csatolt fájlokkal kapcsolatos vonatkozó információk összekapcsolására. A Microsoft Outlook kiegészítőjeként nyilvános béta verzióban hozzáférhető Meshin gyorsan és pontosan gyűjti össze a cégekkel, emberekkel kapcsolatos, e-mailekhez csatolt fájlokban és a weben fellelhető adatokat, hogy időt takarítson meg felhasználóinak, segítse munkájukat, valamint hogy javítsa az üzleti folyamatokat és a csoportokon belüli együttműködést.

A Xerox vállalatról
A Xerox Corporation 22 milliárd dollár értékű üzletifolyamat-szolgáltató és dokumentumkezelő nemzetközi vállalat. Széles technológiai, szolgáltatási kínálata révén a társaság alapvető háttérműveleti támogatást biztosít ügyfelei számára, hogy azok a hasznot hozó üzleti folyamataikra fókuszálhassanak. A norwalki központú Xerox élenjáró dokumentumtechnológiát, -szolgáltatásokat, -szoftvereket és eredeti Xerox kellékanyagokat biztosít a vizuális kommunikáció és az irodai nyomtatás területén egyaránt a legkülönbözőbb méretű vállalatok számára. A társaság által 2010 februárjában felvásárolt ACS Xerox alvállalaton keresztül a Xerox átfogó üzletifolyamat- és információtechnológiai szolgáltatásokat is kínál, beleértve a kereskedelmi, illetve kormányzati szervezeteknek nyújtott adat- és ügyfélkapcsolat-kezelési, valamint pénzügyi szolgáltatásokat, továbbá a munkavállalók számára nyújtott juttatások kezelését. A Xerox 130.000 alkalmazottja több mint 160 országban szolgálja ki a legmagasabb szinten az ügyfeleket. Ha további információkra kíváncsi látogasson el a http://www.xerox.com, http://news.xerox.com vagy http://www.acs-inc.com címekre! Befektetéssel kapcsolatos információkért látogasson el a http://www.xerox.com/investor címre!

Médiakapcsolatok:
Langó Károly, Café PR, telefon: 1-880 3084, e-mail: lango.karoly@cafepr.hu Rakonczai Kamilla, Xerox Magyarország Kft, telefon: 1- 436 8983, e-mail: kamilla.rakonczai@xerox.com

Megjegyzés:
Kommentárokat, szakmai értékeléseket valamint az eseményeinkkel kapcsolatos írásokat megtalálja a http://twitter.com/xeroxcorp, http://twitter.com/xeroxoffice, http://twitter.com/xeroxproduction, http://twitter.com/servicesatxerox, http://twitter.com/xeroxevents, http://www.xerox.com/blogs és a http://www.xerox.com/podcasts oldalakon.

A „Xerox®” név a Xerox Corporation védjegye az Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban.

A Xerox termékek és szolgáltatások árainak, funkcióinak, műszaki adatainak, szolg
áltatásainak, külső megjelenésének és elérhetőségének változtatási jogát előzetes értesítés nélkül is fenntartjuk.