A Xerox Magyarország díjazta a legszebb képeslapokat

Véget ért a Xerox Magyarország és a Kézenfogva Alapítvány közös, speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményeknek szóló meghívásos pályázata, a „Rajzold meg a képeslapod Karácsonyra”. A pályázat abszolút győztese, a „Leglelkesebb intézmény” kategóriában az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ lett. A „Legszebb alkotások” díjon a szakmai zsűri döntése alapján hárman osztoznak, de gazdára talált a közönség különdíja is, amelyre a vállalat Facebook oldalán keresztül szavazhattak az érdeklődők.

More Information
A Xerox Magyarország által szervezett „Rajzold meg a képeslapod Karácsonyra” elnevezésű pályázatot több mint ötven, speciális nevelést igénylő gyermeket oktató óvoda, iskola és intézet 14 évalatti diákjai számára indították. A vállalat a rajzpályázaton keresztül szerette volna ráirányítani a figyelmet a hátrányos helyzetű gyermekekre, hogy rajzaikon keresztül megmutathassák önmagukat, tehetségüket, és sikerélményt szerezhessenek.

A pályázók december 11-ig küldhették be alkotásaikat, és közel egy hét alatt született meg az eredmény. A szebbnél szebb, képzeletgazdag rajzok elbírálását négytagú szakmai zsűri végezte: Endrődi Katalin és Szepesi Szűcs Barbara grafikus-illusztrátorok, valamint Dóka Péter és Nyulász Péter gyermekkönyv írók.

„A rajzok kiválasztása szubjektív folyamat. Az döntött leginkább, hogy milyen érzéseket keltett bennem egy-egy kép, és hogy milyen módon szólít meg, mit közöl, és mit közvetít” – hangsúlyozta Endrődi Katalin, grafikus-illusztrátor. A zsűri tagjai egyetértettek abban, hogy az elbírálás során a legfontosabb szempont a kreatív hozzáállás és az ötlet volt, de a szín- és formavilág is fontos szerepet töltött be.

A zsűri döntése alapján a legszebb alkotás díját három rajz nyerte el: a „Marianna – Karácsonyfa” (Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola), a „2-es számú rajz” (Ferencvárosi Komplex Óvoda, Általános Iskola és EGYMI), és a „Mikulás szarvasa” (ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ) nevet viselő alkotások. A közönség díját a „Hó” nevet viselő alkotás kapta, melyet az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ egyik lelkes diákja készített. A díjazottak nyereménye egy-egy Xerox szkenner és személyenként 15 db, a rajzaikból készült karácsonyi üdvözlőlap, amit szétoszthatnak szeretteik között.

A „Leglelkesebb intézmény” díját pedig szintén az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ kapta. Az intézmény díja egy Xerox Phaser 6000 színes nyomtató.

„Az igazság az, hogy bármilyen gyermekrajzot látok, mindig csodálattal tölt el az az őszinteség, ami sugárzik belőlük. Az igazi nyertesek azonban mi, felnőttek vagyunk, akiket akaratlanul is tükör elé állítanak ezek a gyerekek. Ez a tisztaság kellene, hogy vezéreljen mindannyiónkat” – összegezte a pályázatot Szepesi Szűcs Barbara.

A pályázók rajzai megtekinthetők az alábbi linken:
https://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.395155150559548.92003.130036363738096&type=3