Xerox CiPress 500 Production Inkjet System

Ofszetnyomdák figyelem! a világon egyedülálló ún. víznélküli festékkel működő inkjet tekercsnyomógép

A Xerox többéves kutató-fejlesztő munkájának egyik világraszóló eredményéről először 2010 májusában az IPEX kiállításon történt bejelentés révén hallhattunk. 2011-ben a Hunkeler Innovationdays rendezvényen, nem sokkal utána pedig a Graph Expo kiállításon már működés közben volt látható a Xerox Production Inkjet System egy-egy prototípusa.

2012-ben a rendszert az Egyesült Államokban (a luisvilli dmh Marketing Partners nyomdájában) üzemi körülmények között tesztelték, ahol sikeresen „vizsgázott", közben típusnevet is kapott: Xerox CiPress 500 néven (a típusnévben a Ci a Color inkjet kifejezés rövidítése, a 500 a nyomógép sebességére utal: 500 feet/min).

A Xerox CiPress 500 a Xerox szabadalmaztatott Waterless Ink Technology – ún. víznélküli festékkel működő inkjet technológiájára épül. Ennek alapja egy szabadalmaztatott, kiindulási formájában granulátum, azaz szilárd halmazállapotú gyanta alapú festék. A festék-granulátumot a gépben lévő tartályokból nagynyomású levegő segítségével juttatják a nyomtatófejekhez, amelyekben a 90-100 °C-ra felmelegített, megolvasztott festéket piezoelektromos DOD (drop-on-demand) elven működő fúvókák lövellik ki. A nyomathordozóra érkező festék a nyomtatást követően gyakorlatilag azonnal megszilárdul, ezáltal éles rácspontok alakulnak ki. A végső festékrögzítés (45 °C-on), a papírtekercsnek simító hengerek közötti áthaladásával jön létre. A lényeg tehát az, hogy a kiinduló festék nem vizes inkjet festék, nem folyékony, hanem egy amorf állapotú, kvázi szilárd viasz, amely hő hatására megolvad, majd lehűtve megszilárdul (phase chang ink). A Xerox CiPress 500 négy színnel tekercses nyomathordozóra nyomtat, 229-520 mm tekercsszélességben. A maximális nyomtatási sebesség 152 m/perc, amely több mint 2000 A4 oldal/perc-nek felel meg. A kimeneti felbontás 600 x 400 vagy 600 x 600 dpi. A frekvencia 39 000 csepp/másodperc (ez a 49 000 fúvókával számolva közel 2 milliárd festékcsepp/másodperc-et jelent), és minden festékcsepp azonos méretű. Mivel nincs festékbeivódás, a Xerox CiPress 500 nyomatai nagy színintenzitásúak, átütés-mentesek, akár 50 g/m2-tömegű mázolatlan papírra történő nyomtatásnál is. A nyomógép terhelhetősége: 50 millió oldal havonta. A Xerox CiPress újdonságai közé tartozik a papírpálya-vezetés és a nyomtatott papírpálya-ellenőrzés rendszere, továbbá a nyomtatófejek tisztításának automatikus megoldása.

A papírpálya bevezetésénél egy tisztító egység a nyomathordozó felületét portalanítja, majd ezt követően egy fűtött dobon való átvezetéssel felmelegítik a papírpályát.

A négy szín nyomtatása, majd ezt követően a papírpálya lehűtése után egy intelligens szkennelő egység pásztázza a kész nyomatokat, és hibák észlelése esetén beazonosítja a hibás fúvókát és automatikusan indítja a szükséges korrekciót A „tartalék fúvókák" ki- és bekapcsolásával történő szabályozás, továbbá a nyomtatófejek tisztítása a nyomtatási sebesség csökkentése nélkül megy végbe.

A Xerox által megvalósított új nyomtatási technológiával készült nyomatokat, a nyomtatott termékek újrahasznosítási kérdéseivel foglakozó INGEDE szervezet „Jól festékteleníthető"-nek minősítette, így azok jól újrahasznosíthatóak.

Oláh Péter ügyvezető, Oláh Nyomda
Örömmel vettük a Xerox megkeresését – az inkjet technológia igen nagy fejlődésen ment keresztül és több fejlesztési irány is kibontakozott. Az Oláh Nyomda számára bemutatott Xerox CiPress 500 tekercsnyomó digitális gép meglepetésekkel szolgált, a korábban megismert eszközökhöz viszonyítva. A megtekintett nyomatok jól közelítik az ofszet technológiával készített termékek minőségét. Különösen fontosnak tartom kiemelni, hogy a Xerox CiPress 500 nyomógépen a nyomathordozók széles spektrumát – akár műnyomó, akár mázolatlan papírokat is lehet használni, ami egy nagy előrelépést jelent.

A hazai bevezetést megelőzően háttér munkálatokat szükséges elvégezni. A potenciális megrendelők feltérképezése, és meggyőzésük a megszemélyesített nyomatok hatékonyságáról kulcsfontosságú. Egy új üzleti modell alapköveit kell letenni.

Mivel a Xerox a digitális nyomógépek szervizelését és karbantartását is átveszi a felhasználóktól, így ez egy teljesen más szemléletet igényel a nyomdától.

Kétségtelen, hogy egy nagy teljesítményű inkjet nyomógép üzembe állításával a nyomda teljesen új ügyfélkört is megszerezhet, de a bevezetésnél a meglévő partnereire kell, hogy támaszkodjon. A széles körben végzett felvilágosító munkával rá lehet világítani arra, hogy a marketing kampányoknál a változó adattartalmú termékekkel, hatékonyabb elérést lehet biztosítani, mint a napjainkban készülő tömegtermékekkel. Abban biztosak vagyunk, hogy az inkjet technológi
a a jövőbe mutat. Terveink készítésénél, valamint a fejlesztési irányok meghatározásánál már a közeljövőben szándékozunk figyelembe venni az inkjet nyomtatás által biztosított lehetőségeket.

Ujváry Beatrix műszaki igazgató Sanoma Media Budapest Zrt.

A Sanoma Media Budapest a média minden területén jelen van, magazinkiadásban piacvezető. A kiadó gondozásában piacra kerülő nagy példányszámú, színes női hetilapok, magas minőségű havi megjelenésű magazinok elsősorban heat-set és íves ofszetnyomtatási technológiával készülnek – ennek megfelelően a CiPress 500 lehetőségeit elsősorban ennek metszetében vizsgáltuk.

A CiPress 500 a tekercsnyomtatás alsó példányszám-tartományaiban szeretne versenytársa lenni a heat-set és cold-set technológiának. A gép, mint minden digitális technológia, óriási előnye a megszemélyesítés. így személyre szabottan juttathatunk el tartalmi, hirdetői információt az olvasónak, ami a jelenleg alkalmazott technológiákkal nehézkes és nagyon költséges. A direkt marketing termékek, csekkes levelek gyártásához tökéletes megoldást nyújthat. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a gép használata akkor éri meg, ha a marketing nagyon jól felépített üzeneteket hordoz. A Custom Publishing partnereink számára előnyt jelenthet ügyfél- és hűségprogramok esetén a személyre szabott egyedi tartalom, aminek találkozni kell költséghatékony gyártással. Ez részben megvalósul abban, hogy a CiPress 500 nem igényel speciális papírt, szinte bármilyen, akár nagyon kis négyzetméter tömegű papírra is képes nyomtatni.