Megtanítják a gépeket látni, gondolkodni és segítséget nyújtani

A Xerox húsz vezető fejlesztője vesz részt június végén az „IEEE Computer Vision / Pattern Recognition” konferencián, amelyen azt kutatják a szakértők, hogyan állíthatóak a számítógépek a fejlődés szolgálatába úgy, hogy azok egyre inkább „emberi aggyal” gondolkodjanak.

A Xerox ennek szellemében több olyan saját innovációt is bemutat az eseményen, amelyek megkönnyítik az emberek hétköznapjait, mindennapos tevékenységeit. Utóbbiak közé tartozik a vállalat sofőrök számára fejlesztett mobiltelefonos megoldása, amely a készülékbe beépített kamera segítségével folyamatosan figyeli az autós tekintetének irányát. Az alkalmazás hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha huzamosabb ideig leveszi a szemét az útról és ezzel potenciális veszélyhelyzetet idéz elő. Ehhez kapcsolódva olyan kamera-rendszer kiépítésén is dolgoznak a Xerox mérnökei, amely képes kiszűrni azokat a sofőröket, akik az autópályán, nagy sebesség mellett a fülükhöz emelve használják mobiltelefonjukat, nem pedig kihangosítva telefonálnak. A cél ebben az esetben is a rizikóhelyzetek megelőzése és a szabálytalankodók lefülelése mindannyiunk biztonsága érdekében.

Napjainkban egyre komolyabb gondot okoz az interneten keresztül elérhető információk értelmezése, feldolgozása. Több terabájtnyi adat keletkezik nap, mint nap a világhálón, aminek a többsége kép és videó. Ezt felismerve a Xerox szakemberei olyan „vizuális aláírások” kitalálásán munkálkodnak, amelyekkel minden egyes kép, videó azonnal beazonosítható. Például, ha egy ismert márka új modellje kerül fel a netre, akkor ez az alkalmazás a frissen feltett képhez automatikusan hozzárendeli azt az egyedi aláírást, amelyet csak és kizárólag az adott márka használhat. A Xerox európai kutatóintézetében zajló fejlesztés jelentősen egyszerűsítheti és felgyorsíthatja a jövőben a kereséseket. A vállalat a közösségi ötletbörze (crowdsourcing), mint kutatási platform lehetőségeinek kiaknázását is kibővíti egy másik fejlesztésével. A Xerox európai és indiai kutatási központjában olyan szoftveres szűrőrendszert alkottak, amely képes egy – egy tudományos probléma megvitatása során felgyorsítani a kereséseket a crowdsourcing felületeken úgy, hogy tagek, kommentek, vagy a téma szakértőinek megjelölésével leszűkíti azokat a kategóriákat, témacsoportokat, amelyeken belül meg lehet találni az adott problémára a megoldást.

A Xerox az utóbbi időkben szélesre tárta kapuit a világ tudósai, kutatói előtt és a folyamatban lévő projektjei kapcsán szorosan együttműködik többek közt a harvardi, az oxfordi, a marylandi egyetemmel és az MIT (Massachusetts Institute of Technoilogy) professzoraival, akadémikusaival.

###

A Xerox-ról:
A xerográfia több mint 75 évvel ezelőtti feltalálása óta a Xerox azon dolgozik, hogy az üzleti folyamatokat minél egyszerűbbé és gyorsabbá tegye. Napjainkban a vállalat piacvezető a dokumentumkezelés és az üzleti folyamatok menedzselésének területén. Méretüktől függetlenül abban segíti a vállalkozásokat, szervezeteket, hogy azok arra koncentrálhassanak, ami számukra a legfontosabb: az üzletre. A norwalki székhelyű Xerox mintegy 140.000 alkalmazottja több mint 180 országban szolgálja ki ügyfeleit. A vállalat átfogó üzletifolyamat-és információtechnológiai szolgáltatásokat kínál, beleértve a kereskedelmi és kormányzati szervezeteknek nyújtott adat- és ügyfélkapcsolat-kezelési, illetve pénzügyi szolgáltatásokat. További információk a http://www.xerox.com/index/huhu.html oldalon.